Bloggers

Monday, December 31, 2012

Crepe Durian

Akhirnya ber crepe durian jugak..sebab terlalu banyak stok durian yang adik saya bawa dari kampung..so jadilah crepe durian..resepi cedok kat google je..bersepah sekarang ni tinggal pilih je nak buat yang mana...buat sendiri boleh makan puas-puas dan boleh letak isi durian manyak-manyak..sebelum ni beli cenonet je, tak puas makan seketul..

Mencabar jugak first time buat crepe durian ni..terutama masa nak buat crepe tu dan masa nak lipat dia..ada jugak la pecah kat tepi-tepi tu masa lipat, maybe saya isi whip cream ngan durian terlalu banyak kot..hehehehe

Dalam kepala hotak ni banyak resepi-resepi yang duk berangan untuk di cuba sebab nak menghabiskan stok durian tu..antara resepi yang saya berkenan adalah kek durian..dah salin dah resepinya cuma mood buat kek belum datang..kekekekeke...kalo menjadi saya share ngan korang ye..^_^


Ni antara stok durian kat rumah, dalam freezer ada 3, 4 peket lagi kalo tak silap..simpan dalam freezer isi durian tu tahan lama, tapi jangan la sampai berbulan-bulan kat dalam freezer tu, silap-silap boleh bertukar jadi ayam.. kalo nak makan keluarkan dalam sejam dua awal, bagi dia lembut dulu..pulak tu sekarang ni orang yang paling kuat makan durian kat rumah berdiet la pulak, MIL saya tengah nak try Alpha Lipid SD II sebab berat dia dah cecah 80kg ko..haaaa, penangan durian la tu..so jenuh jugak nak habiskan durian tu sensorang..adik-adik ipar saya cuma yang lelaki tu je suka makan durian yang lain gitu-gitu aje..ada yang pantang la, tak suka la termasuk lah En hubby dan anak-anak saya...cehhhh.. 

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, December 24, 2012

Peminat kucing

Siapa lagi kalau bukan Adam dan Aqil..minat sungguh dengan kucing terutama Aqil la..pantang nampak kucing tak kira kecik atau besar mesti dia nak terkam..saya pulak yang kesian kat kucing tu sebab cam takut-takut je ngan bebudak ni..mana tak nya dah macam raksasa nak terkam mangsa..

Tengok lah tu dengan geramnya dia nak tarik kucing tu..suke hati dia je..nasib la dapat kucing jinak yang datang bertandang kat rumah opah..kalo dapat yang garang..konpem kena cakar dah kalo pegang camtu.. kucing-kucing terbiar selalu datang dan pergi kat rumah MIL saya ni..nak kata bagi makan takde pun..
pernah dulu ada sekor kucing datang melepak..kitorang takde bagi makan pun, tapi melekat siap buat cam rumah sendiri kat luar tu, tido atas kasut..kat pondok penuh dengan bulu dia je..pastu berak sesuka hati, dalam pasu bunga, tepi rak kasut tak senonoh betul..MIL saya punya la hot..nasib baik tak lama..lepas tu takde dah kucing tu tak tau pegi mana..

Kalo Adam ok sikit la..pandai jugak dia gosok-gosok kucing tu..tengok la betapa manja nya kucing tu bila dibelai, siap lentok-lentok kat tiang..yang Aqil duk perati je abang dia buat ape.....

Korang tengok lah aksi Aqil ni..sampai camtu sekali dia duk mengekor kucing tu pergi mana..naik rimas saya tengok..tak kira dah kotor ke bersih ke..asal dapat main ngan kucing..saya cakap ape pun dia tak hirau dah..last-last saya hangkut bawa masuk dalam rumah dia mengamuk sakan la sebab tak puas main ngan kucing..sabor je lah..hihihihi


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Sunday, December 23, 2012

En. Merah dah sihat

Kembali bersiaran setelah sepi beberapa ketika..bukan meyepikan diri tapi macam yang saya citer kat entry sebelum ni En.Merah rosak..so sekarang dah okay..suke..suke..suke...boleh la berbelog dan berfesbuk dengan sesuka hati balik ^____^

Rupanya bukan keyboard je rosak..orang kat HP Tower tu cek dan diorang bagi tau terpaksa tukar hard disk ngan speaker sekali sebab satu speaker sebelah kanan rosak jugak..mak aiihhh..ganeh nye saya guna laptop..nasib baik masih ada warranty, kalo tak rabak jugak la poket nak membayor..

Sebenarnya bukan la saya ganeh bebenor guna laptop ni..alah sekadar untuk apdet belog ngan tengok pesbuk tu..ape la sangat dik non..tapi ni berpunca dari putera-putera kesayangan saya yang dua orang tu lah..maklum lah laptop saya laptop diorang jugak..huhuhu.. sabor je lah kalo dah kanak-kanak ribena kencing malam yang guna..main tekan je kalo tanpa pengawasan, lagi lagi si Aqil..bajet macam dia pandai la..kadang-kadang tu time abang nya tengah syok layan katun dia pegi tekan butang on tu..cemana tu..marah pun tak guna..huhuhu..

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Saturday, December 15, 2012

Argghhhh...

Tensionnya..tensionnya..tensionnya...sebab dah beberapa hari..
eh, dekat seminggu dah kot belog tak berupdate...
sebabnya En merah saya masuk wad kat HP Tower..
sian dia tau..ada beberapa keyboard dia tak function..mencik tul la..
dijangka 2 minggu jugak la dia kat sana..
saya baru je hantar Selasa lepas..
nasib baik masih dalam warranty..kehkehkeh..
Eh gelak bukan sebab suka dia kat sana tapi sebab tak payah nak keluar duit nanti untuk kos merepair..

Emmm..ni pun update sekejap guna lappy En hubby..
So saya nak mintak maap kat korang ye kalau saya tak sempat nak terjah belog korang semua..
kadang-kadang tu saya terjah jugak daripada henpon..
tapi tak puas tengok sebab screen kecik kan..
so saya baca je tapi tak meninggalkan jejak kat belog uollsss..
nak update guna phone lak saya malas sebab tak best lah..
lagi pun bukan semua gambar ada dalam tu kan..takpe la, nanti bila En lappy dah sihat saya update la semua citer dah basi tu..kahkahkah..ok la uolss, adios...

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Friday, December 7, 2012

Kosong..Kosonggggg...oooo

Terasa sunyi bila takde teman bergaduh..

Tajuk dan gambar takde kena mengena dengan entry ni..sebenarnya En Hubby takde 4,5 hari ni kerana tuntutan memancing..bukan la saya ngan En hubby bergaduh betul-betul ke ape..gaduh-gaduh manja laki bini tu biasa la..hanya yang dah berumahtangga je yang memahami gaduh laki bini..muehehehehe...so bila pasangan kita tu takde untuk beberapa ketika mesti la rasa sunyi kan..sebenarnya rindu..kah kah kah..

Eh mesti la rindu, sape kat sini tak rindu kalo laki atau wife dia berjauhan..mungkin perasaan cinta dah pudar la dari hati kamu..bahaya tu..hihihihi..Wahai En hubby semoga kamu selamat kembali ke daratan dan pulang dengan rezeki untuk sekeluarga..

Haisshhhh...macam ni la nasib kalo bersuamikan seorang yang minat memancing, lain orang lain minat dia kan..pancing ikan takpe bie, jangan pancing ikan bibir merah sudehhh...hohohoho... kalo yang suami dia kerjaya nelayan tu cemana la gamaknya..paling risau bila cuaca tak menentu macam sekarang ni...Semoga En hubby sentiasa dalam lindungan Allah..Aminnn

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Petua Hati Tenang

Sumber : Facebook

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Thursday, December 6, 2012

Monster

Semenjak dua menjak ni saya minat pulak dengar lagu K Pop.. ada satu lagu K Pop yang bertajuk Monster telah menarik pendengaran saya dan saya sangat senang dengar lagu tu walaupun berulang-ulang kali..

Ala korang mesti tau kan kumpulan K Pop, Big Bang tu... walaupun tak faham maksud lagu tu tapi saya layan kan aje.. ahli kumpuln Big Bang pulak takde sorang pun yang saya tau nama mereka..hahahaha...terukkk kan...Ape-ape pun layannnn...



Terima kasih kerana sudi singgah sini

All u can eat at Kenny Rogers Roasters

All u can eat la sangat kan..nak mengabih kan quarter meal pun termengah-mengah..hihihi..sebenarnya En hubby belanje saya ngan anak-anak makan kat Kenny Rogers sebab dia ada hutang trip memancing..tak yah la saya citer detail sebab apa En hubby hutang trip nanti letih korang nak baca..so dia cakap dia belanja saya ngan anak-anak nak makan kat mana je dan all u can eat..berani la dia cakap camtu sebab dia tau kami anak beranak bukan la makan secara pelahap ibarat sebulan tak makan kan..kalau saya makan secara all u can eat, hancur la diet saya...diet la sangat kan..hehehe

Kami ke Setia City Mall, sebab tak jauh sangat dari rumah dan tak terlalu crowded..En hubby ni payah kalo nak ajak ke tempat-tempat crowded, macam-macam alasan dia bagi, payah parking lah, saya malas drive lah..dulu zaman bercinta lautan api pun sanggup ku redah..muehehehe..jangan marah ye bie...gurau-gurau je..

Oleh sebab En hubby suruh pilih nak makan kat mana so saya pilih nak makan kat Kenny rogers sebab dah lama tak makan ayam panggang dia tu dan jugak ngidam nak makan mac and cheese..i loike mac and cheese...pantang ada menu tu mesti saya order..lagi satu mac and cheese kat Resepi Rahsia tu..saya suka jugak..hihihi

Sementara tunggu makanan sampai, amik gambar dulu..En hubby nak kontrol macho, Adam tak reti diam, Aqil pulak tido dalam stroller masa ni

Uikss..telek ape tu?? Adam tengah pilih muffin mana yang banyak chips cokelat..kami amik muffin perisa coklat 2 ketul dan seketul perisa mocha..muffin mocha chips yang color dia cerah sikit tu..saya suka sebab chips dia banyak..Air kami order ice lemon tea ngan jus oren..

Yang ni sudah pastinya saya yang order, Quarter meal chicken Smoke BBQ tak suka sangat sos BBQ dia, nyesal order yang ni,walaupun tak sedap tapi licin jugak ku bedal..  side dish yang saya pilih baked bean dengan mac and cheese dan garden pasta salad..dua-dua tu pebret saya kalo makan kat kenny rogers

Yang ni En hubby punya peberet..ayam original mushroom tu, ngan nasi dan coleslaw serta buah-buahan..

Yang ni Adam punya makanan..dia request nak spagetti tu..dia memang peminat spagetti..Ayam original dengan Tangy Chicken spagetti dan mashed potato..last-last nasi kat pinggan papa yang Adam makan banyak..hihihi

Aqil yang baru bangun terus menggonggong paha ayam..memang peberet dia ni, pantang nampak drumstik..ini bodak sangat picky eater sekarang sebab dalam mulut dia gigi geraham ngan taring baru start nak tumbuh..kadang-kadang sampai kena paksa baru makan..

Last sekali dessert yang Adam pilih..konon dia nak makan eskrem..tapi sebab kami suh diorang anto dessert after meal, so Adam dah kekenyangan..dia jilat ceri tu je, kek ngan eskrem saya ngan En hubby yang kena habiskan..punah ranah diet saya..manis sangat kot kek tu..di tambah lagi dengan eskrem yang lemak berkrim disukai ramai tu...adehh la..

Tu je lah yang kami makan..takde la banyak mana tapi jenuh jugak la nak menghabiskan semua tu..nampak macam tak banyak tapi kenyang dan Alhamdulillah..moga murah rezeki mu wahai En hubby lenkali boleh belanja all we can eat lagi..mueehehehehe

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, December 5, 2012

Wang kertas baru RM6

Pertama kali wang kertas baru bernilai RM6 ditunjukkan kepada umum..tapi tak tau la bila akan di lancarkan.. ^_^

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


P/S : tahun depan boleh la bagi duit raya RM6... muuueehehehehe

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wordless Wednesday : Peace No War


Selamat hari Rabu semua... (^_^)

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, December 3, 2012

Dulu Si Tom...sekarang Si Ginger pulak

Alkisahnya application talking cat kat android tu..saya baru terperasan ada la pulak kucing betina nama Ginger, dulukan si Tom tu..sesaje download nak tengok cemana gayanyer..dapat kat Adam henpon ibu la jadi mangsa sampai habis betri dikerjakannya..tak larat nak cas dah..

cute tak????

Tiap-tiap hari duk bercakap ngan Ginger tu, pantang nampak henpon saya tidak digunakan dia mesti minta buka Ginger..kejap cakap elok, tanya macam-macam dah makan ke, dah mandi ke..saya yang tergelak sensorang tengok gelagat  dia..kejap marah-marah pulak si Ginger tu..comel jugak si Ginger ni, suka dengar dia gelak..kalo Tom tu ada jual kat pasaran yang menan punya kan..nasib baik Adam takde meroyan mintak belikan Tom tu kalo nampak kat kedai..behave lagi la buat masa sekarang..mueehehehe

video
layan video Ginger ngajuk cakap Adam..comel kan dia gelak...hihihi

Terima kasih kerana sudi singgah sini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...