Loading...

Bloggers

Monday, April 21, 2014

Makan-makan kat The Sumbs Cafe

Entry ni lama tersimpan kat draft..lupe nak masukkan gambar..kami g makan-makan sempena birthday anak-anak kat The Sumbs Cafe yang terletak kat Shah Alam..belakang Tesco extra Shah Alam..dekat ngan Bussiness worldwide Shah Alam. Sape yang duk area Shah Alam ni tau la kan kawasan tu..Eh berapa banyak Shah Alam la nak taip..

Bertemakan For Foodie by Foodie..restoran ni menyediakan pelbagai jenis makanan yang menarik, sedap dan harga yang sangat berpatutan. Air pun diorang jual bermula Rm1.60..hari tu kami order spageti carbonara untuk anak-anak berharga RM9.90 , saya makan chicken milanese RM11 dan En hubby lak makan blackpepper chicken chop RM10.50..semua nya sedap..chicken milanese tu sangat la big portion bagi saya siap leh kongsi dengan En hubby..sebab tak larat nak habiskan..konsep restoran diorang ni makanan di hidangkan dalam kotak..so kalo korang tak habis makan boleh terus bawa balik ngan kotak-kotak tu sekali..


Selain dari makanan yang best dan sedap korang jugak boleh terai dessert Sukasucre by Dato Dr Fazley Yaakob..juara Masterchef Selebriti musim pertama..macam-macam ada dari macaron, kek moist coklat, tart, kekonut, creme brule...arrgghhhh semua nak la..hari tu sempat gak merasa kekonut dan kek moist coklat dan macaron..sebenarnya macaron dah habis tapi saya beli kek yang ada macaron atas dia so dapat gak merasa kan..serius sedap..thumbs up to Dato Dr Fazley..


Restoran The Sumbs ni jugak sebenarnya ada menu dessert diorang sendiri..macam tiramisu, panna cota, soothing mango, churros dan macam-macam lagi lah..hari tu sempat gak merasa panna cota with fruits..gmbr atas sebelah kanan..sedap dan sejuk je tekak bila makan..

Oh ya restoran ni kalo korang datang masa peak hours especially lunch selalunya orang ramai dan kena beratur untuk dapatkan meja..beratur tu bukan la macam kat kantin ke ape..just tinggalkan nama dan tunggu dalam 10-15 minit. Depends pada berapa ramai yang dah beratur depan korang la kan..macam saya pegi hari tu dalam pukul 3 lebih still ramai lagi orang lunch..tunggu jugak la 5 minit..

Kalo korang nak tengok menu dan gambar -gambar makanan lain yang restoran ni hidangkan boleh follow ig diorang @thesumbscafe.. menjejes air liur weh..next time nak try sandwich daging dendeng ngan spageti marinara lak..

Peringatan utk diri sendiri : Oiitt..DIET!!!!!!!!! Hampeh tul..kikikiki


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Saturday, April 19, 2014

Report card Adam untuk 3 bulan pertama

Hari Rabu lepas g amik report card Adam kat tadika..penilaian untuk 3 bulan pertama dia belajar kat situ..overall cikgu dia cakap dia menunjukkan peningkatan berbanding ngan mula-mula masuk dulu..Alhamdulillah

Kebanyakan penilaian mengikut subjek Adam dapat 2 bintang dan 1 bintang..ie buat ape-ape tugasan dengan bimbingan cikgu-cikgu. Tang hafazan dan iqra pulak still sederhana..kena hantar dia g kelas mengaji untuk mantapkan lagi bacaan dan belajar iqra..pergaulan dengan kawan-kawan adalah baik..nanti kita tengok perkembangan seterusnya bila cikgu wat penilaian kedua bulan Oktober..


Banyak perubahan dan perkembangan yang Adam tunjukkan sepanjang 3 bulan bertadika ni. Ibu dan baba sentiasa doakan Adam agar terus bersemangat untuk pergi sekolah dan belajar dan berjaya dunia akhirat..aminnn



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Thursday, April 17, 2014

Resepi : Homemade Aiskrim

Sebelum ni saya penah post pasal homemade aiskrim kan..kali ni saya share resepi yang senang ni ngan korang..mungkin ada yang penah terai resepi ni..senang dan simple sangat..

Bahan yang diperlukan ialah
> 1 tin susu cair
> 1/3 tin susu pekat manis
> ovalet ( cari yang halal ye )
> sebiji telur
> esen vanila
> untuk perisa dan warna korang boleh ikut selera korang nak perisa apa..sebagai contoh kalo nak eskrem coklat boleh guna coklat emulco.
> untuk hiasan boleh guna coklat urai, coklat cips..dan macam- macam la ikut kreativiti korang

Cara membuatnya :
Korang blend 1 tin susu cair tu bersama 1 sudu besar ovalet dan telur.. Blend sampai kembang dan gebu..blend la 4,5 kali..

Pastu korang masukkan susu pekat dan esen vanila..Blend lagi 5,6 kali..sampai gebu dan kembang..

Tuang dalam bekas..boleh guna recycle tuppaware aiskrim, atau ape-ape bekas yang bersesuaian.

Masa ni boleh la korang masukkan bahan perisa yang korang nak..Contoh coklat emulco tadi, korang masukkan dalam 2 sudu kecil dan kacau sebati..

Lepastu boleh masuk dalam freezer dan tunggu sampai beku baru boleh ngapppp..

Ni antara aiskrim yang saya penah buat..vanila coklat..makan kepit dengan roti mabelesnya..En hubby ngan anak - anak pn cakap sedap..kalo boleh nak suruh buat selalu..tapi serius saya bagi tau korang walaupun resepi ada guna telur tp tak bau telur dan tak hanyir langsung..ye la..sesetengah orang tak suka resepi yang ada telur..

Yang ni pulak eskrem perisa jagung dan saya tabur coklat urai atas dia..coklat urai tu korang boleh tabur last sekali sebelum korang masukkan dalam freezer..yang gambar bawah pulak aiskrim vanila coklat oreo..saya tabur oreo crush selang seli ngan aiskrim..sedap sangat..later nak buat aiskrim neapolitan ngan coklat kit kat pulak..hihihihi..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...