Bloggers

Monday, December 31, 2012

Crepe Durian

Akhirnya ber crepe durian jugak..sebab terlalu banyak stok durian yang adik saya bawa dari kampung..so jadilah crepe durian..resepi cedok kat google je..bersepah sekarang ni tinggal pilih je nak buat yang mana...buat sendiri boleh makan puas-puas dan boleh letak isi durian manyak-manyak..sebelum ni beli cenonet je, tak puas makan seketul..

Mencabar jugak first time buat crepe durian ni..terutama masa nak buat crepe tu dan masa nak lipat dia..ada jugak la pecah kat tepi-tepi tu masa lipat, maybe saya isi whip cream ngan durian terlalu banyak kot..hehehehe

Dalam kepala hotak ni banyak resepi-resepi yang duk berangan untuk di cuba sebab nak menghabiskan stok durian tu..antara resepi yang saya berkenan adalah kek durian..dah salin dah resepinya cuma mood buat kek belum datang..kekekekeke...kalo menjadi saya share ngan korang ye..^_^


Ni antara stok durian kat rumah, dalam freezer ada 3, 4 peket lagi kalo tak silap..simpan dalam freezer isi durian tu tahan lama, tapi jangan la sampai berbulan-bulan kat dalam freezer tu, silap-silap boleh bertukar jadi ayam.. kalo nak makan keluarkan dalam sejam dua awal, bagi dia lembut dulu..pulak tu sekarang ni orang yang paling kuat makan durian kat rumah berdiet la pulak, MIL saya tengah nak try Alpha Lipid SD II sebab berat dia dah cecah 80kg ko..haaaa, penangan durian la tu..so jenuh jugak nak habiskan durian tu sensorang..adik-adik ipar saya cuma yang lelaki tu je suka makan durian yang lain gitu-gitu aje..ada yang pantang la, tak suka la termasuk lah En hubby dan anak-anak saya...cehhhh.. 

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, December 24, 2012

Peminat kucing

Siapa lagi kalau bukan Adam dan Aqil..minat sungguh dengan kucing terutama Aqil la..pantang nampak kucing tak kira kecik atau besar mesti dia nak terkam..saya pulak yang kesian kat kucing tu sebab cam takut-takut je ngan bebudak ni..mana tak nya dah macam raksasa nak terkam mangsa..

Tengok lah tu dengan geramnya dia nak tarik kucing tu..suke hati dia je..nasib la dapat kucing jinak yang datang bertandang kat rumah opah..kalo dapat yang garang..konpem kena cakar dah kalo pegang camtu.. kucing-kucing terbiar selalu datang dan pergi kat rumah MIL saya ni..nak kata bagi makan takde pun..
pernah dulu ada sekor kucing datang melepak..kitorang takde bagi makan pun, tapi melekat siap buat cam rumah sendiri kat luar tu, tido atas kasut..kat pondok penuh dengan bulu dia je..pastu berak sesuka hati, dalam pasu bunga, tepi rak kasut tak senonoh betul..MIL saya punya la hot..nasib baik tak lama..lepas tu takde dah kucing tu tak tau pegi mana..

Kalo Adam ok sikit la..pandai jugak dia gosok-gosok kucing tu..tengok la betapa manja nya kucing tu bila dibelai, siap lentok-lentok kat tiang..yang Aqil duk perati je abang dia buat ape.....

Korang tengok lah aksi Aqil ni..sampai camtu sekali dia duk mengekor kucing tu pergi mana..naik rimas saya tengok..tak kira dah kotor ke bersih ke..asal dapat main ngan kucing..saya cakap ape pun dia tak hirau dah..last-last saya hangkut bawa masuk dalam rumah dia mengamuk sakan la sebab tak puas main ngan kucing..sabor je lah..hihihihi


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Sunday, December 23, 2012

En. Merah dah sihat

Kembali bersiaran setelah sepi beberapa ketika..bukan meyepikan diri tapi macam yang saya citer kat entry sebelum ni En.Merah rosak..so sekarang dah okay..suke..suke..suke...boleh la berbelog dan berfesbuk dengan sesuka hati balik ^____^

Rupanya bukan keyboard je rosak..orang kat HP Tower tu cek dan diorang bagi tau terpaksa tukar hard disk ngan speaker sekali sebab satu speaker sebelah kanan rosak jugak..mak aiihhh..ganeh nye saya guna laptop..nasib baik masih ada warranty, kalo tak rabak jugak la poket nak membayor..

Sebenarnya bukan la saya ganeh bebenor guna laptop ni..alah sekadar untuk apdet belog ngan tengok pesbuk tu..ape la sangat dik non..tapi ni berpunca dari putera-putera kesayangan saya yang dua orang tu lah..maklum lah laptop saya laptop diorang jugak..huhuhu.. sabor je lah kalo dah kanak-kanak ribena kencing malam yang guna..main tekan je kalo tanpa pengawasan, lagi lagi si Aqil..bajet macam dia pandai la..kadang-kadang tu time abang nya tengah syok layan katun dia pegi tekan butang on tu..cemana tu..marah pun tak guna..huhuhu..

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Saturday, December 15, 2012

Argghhhh...

Tensionnya..tensionnya..tensionnya...sebab dah beberapa hari..
eh, dekat seminggu dah kot belog tak berupdate...
sebabnya En merah saya masuk wad kat HP Tower..
sian dia tau..ada beberapa keyboard dia tak function..mencik tul la..
dijangka 2 minggu jugak la dia kat sana..
saya baru je hantar Selasa lepas..
nasib baik masih dalam warranty..kehkehkeh..
Eh gelak bukan sebab suka dia kat sana tapi sebab tak payah nak keluar duit nanti untuk kos merepair..

Emmm..ni pun update sekejap guna lappy En hubby..
So saya nak mintak maap kat korang ye kalau saya tak sempat nak terjah belog korang semua..
kadang-kadang tu saya terjah jugak daripada henpon..
tapi tak puas tengok sebab screen kecik kan..
so saya baca je tapi tak meninggalkan jejak kat belog uollsss..
nak update guna phone lak saya malas sebab tak best lah..
lagi pun bukan semua gambar ada dalam tu kan..takpe la, nanti bila En lappy dah sihat saya update la semua citer dah basi tu..kahkahkah..ok la uolss, adios...

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Friday, December 7, 2012

Kosong..Kosonggggg...oooo

Terasa sunyi bila takde teman bergaduh..

Tajuk dan gambar takde kena mengena dengan entry ni..sebenarnya En Hubby takde 4,5 hari ni kerana tuntutan memancing..bukan la saya ngan En hubby bergaduh betul-betul ke ape..gaduh-gaduh manja laki bini tu biasa la..hanya yang dah berumahtangga je yang memahami gaduh laki bini..muehehehehe...so bila pasangan kita tu takde untuk beberapa ketika mesti la rasa sunyi kan..sebenarnya rindu..kah kah kah..

Eh mesti la rindu, sape kat sini tak rindu kalo laki atau wife dia berjauhan..mungkin perasaan cinta dah pudar la dari hati kamu..bahaya tu..hihihihi..Wahai En hubby semoga kamu selamat kembali ke daratan dan pulang dengan rezeki untuk sekeluarga..

Haisshhhh...macam ni la nasib kalo bersuamikan seorang yang minat memancing, lain orang lain minat dia kan..pancing ikan takpe bie, jangan pancing ikan bibir merah sudehhh...hohohoho... kalo yang suami dia kerjaya nelayan tu cemana la gamaknya..paling risau bila cuaca tak menentu macam sekarang ni...Semoga En hubby sentiasa dalam lindungan Allah..Aminnn

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Petua Hati Tenang

Sumber : Facebook

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Thursday, December 6, 2012

Monster

Semenjak dua menjak ni saya minat pulak dengar lagu K Pop.. ada satu lagu K Pop yang bertajuk Monster telah menarik pendengaran saya dan saya sangat senang dengar lagu tu walaupun berulang-ulang kali..

Ala korang mesti tau kan kumpulan K Pop, Big Bang tu... walaupun tak faham maksud lagu tu tapi saya layan kan aje.. ahli kumpuln Big Bang pulak takde sorang pun yang saya tau nama mereka..hahahaha...terukkk kan...Ape-ape pun layannnn...



Terima kasih kerana sudi singgah sini

All u can eat at Kenny Rogers Roasters

All u can eat la sangat kan..nak mengabih kan quarter meal pun termengah-mengah..hihihi..sebenarnya En hubby belanje saya ngan anak-anak makan kat Kenny Rogers sebab dia ada hutang trip memancing..tak yah la saya citer detail sebab apa En hubby hutang trip nanti letih korang nak baca..so dia cakap dia belanja saya ngan anak-anak nak makan kat mana je dan all u can eat..berani la dia cakap camtu sebab dia tau kami anak beranak bukan la makan secara pelahap ibarat sebulan tak makan kan..kalau saya makan secara all u can eat, hancur la diet saya...diet la sangat kan..hehehe

Kami ke Setia City Mall, sebab tak jauh sangat dari rumah dan tak terlalu crowded..En hubby ni payah kalo nak ajak ke tempat-tempat crowded, macam-macam alasan dia bagi, payah parking lah, saya malas drive lah..dulu zaman bercinta lautan api pun sanggup ku redah..muehehehe..jangan marah ye bie...gurau-gurau je..

Oleh sebab En hubby suruh pilih nak makan kat mana so saya pilih nak makan kat Kenny rogers sebab dah lama tak makan ayam panggang dia tu dan jugak ngidam nak makan mac and cheese..i loike mac and cheese...pantang ada menu tu mesti saya order..lagi satu mac and cheese kat Resepi Rahsia tu..saya suka jugak..hihihi

Sementara tunggu makanan sampai, amik gambar dulu..En hubby nak kontrol macho, Adam tak reti diam, Aqil pulak tido dalam stroller masa ni

Uikss..telek ape tu?? Adam tengah pilih muffin mana yang banyak chips cokelat..kami amik muffin perisa coklat 2 ketul dan seketul perisa mocha..muffin mocha chips yang color dia cerah sikit tu..saya suka sebab chips dia banyak..Air kami order ice lemon tea ngan jus oren..

Yang ni sudah pastinya saya yang order, Quarter meal chicken Smoke BBQ tak suka sangat sos BBQ dia, nyesal order yang ni,walaupun tak sedap tapi licin jugak ku bedal..  side dish yang saya pilih baked bean dengan mac and cheese dan garden pasta salad..dua-dua tu pebret saya kalo makan kat kenny rogers

Yang ni En hubby punya peberet..ayam original mushroom tu, ngan nasi dan coleslaw serta buah-buahan..

Yang ni Adam punya makanan..dia request nak spagetti tu..dia memang peminat spagetti..Ayam original dengan Tangy Chicken spagetti dan mashed potato..last-last nasi kat pinggan papa yang Adam makan banyak..hihihi

Aqil yang baru bangun terus menggonggong paha ayam..memang peberet dia ni, pantang nampak drumstik..ini bodak sangat picky eater sekarang sebab dalam mulut dia gigi geraham ngan taring baru start nak tumbuh..kadang-kadang sampai kena paksa baru makan..

Last sekali dessert yang Adam pilih..konon dia nak makan eskrem..tapi sebab kami suh diorang anto dessert after meal, so Adam dah kekenyangan..dia jilat ceri tu je, kek ngan eskrem saya ngan En hubby yang kena habiskan..punah ranah diet saya..manis sangat kot kek tu..di tambah lagi dengan eskrem yang lemak berkrim disukai ramai tu...adehh la..

Tu je lah yang kami makan..takde la banyak mana tapi jenuh jugak la nak menghabiskan semua tu..nampak macam tak banyak tapi kenyang dan Alhamdulillah..moga murah rezeki mu wahai En hubby lenkali boleh belanja all we can eat lagi..mueehehehehe

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, December 5, 2012

Wang kertas baru RM6

Pertama kali wang kertas baru bernilai RM6 ditunjukkan kepada umum..tapi tak tau la bila akan di lancarkan.. ^_^

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


P/S : tahun depan boleh la bagi duit raya RM6... muuueehehehehe

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wordless Wednesday : Peace No War


Selamat hari Rabu semua... (^_^)

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, December 3, 2012

Dulu Si Tom...sekarang Si Ginger pulak

Alkisahnya application talking cat kat android tu..saya baru terperasan ada la pulak kucing betina nama Ginger, dulukan si Tom tu..sesaje download nak tengok cemana gayanyer..dapat kat Adam henpon ibu la jadi mangsa sampai habis betri dikerjakannya..tak larat nak cas dah..

cute tak????

Tiap-tiap hari duk bercakap ngan Ginger tu, pantang nampak henpon saya tidak digunakan dia mesti minta buka Ginger..kejap cakap elok, tanya macam-macam dah makan ke, dah mandi ke..saya yang tergelak sensorang tengok gelagat  dia..kejap marah-marah pulak si Ginger tu..comel jugak si Ginger ni, suka dengar dia gelak..kalo Tom tu ada jual kat pasaran yang menan punya kan..nasib baik Adam takde meroyan mintak belikan Tom tu kalo nampak kat kedai..behave lagi la buat masa sekarang..mueehehehe

video
layan video Ginger ngajuk cakap Adam..comel kan dia gelak...hihihi

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Friday, November 30, 2012

Khasiat teh hijau

Korang suka minum teh hijau tak? Kebaikan teh hijau yang paling basic saya tau adalah untuk membuang toksin dalam badan..sebenarnya banyak lagi khasiat-khasiat dia untuk tubuh badan kita..
Kat Jepun sangat fofular minuman green tea ni..Antara khasiat green tea seperti senarai kat bawah ni :

  1. Mengawal paras gula dalam darah
  2. Membantu menurunkan paras kolesterol dalam badan
  3. Mencegah penyakit Kardiovascular iaitu penyakit jantung dan atreti tersumbat
  4. Menghilangkan stress dan menolong mengendurkan saraf
  5. Mencegah Osteoporosis ( penyakut rapuh tulang atau kereputan )
  6. Bagus untuk pesakit kanser kerana mempunyai antioksida yang tinggi
  7. Mengandungi vit C dan E juga flavonoid yang baik untuk kulit..boleh awet muda gitu jika diamalkan
  8. Meningkatkan sistem imuniti badan
Banyak lagi khasiat teh hijau ni..yang saya senaraikan tu yang saya baca dalam majalah Rapi..saya minum jugak kekadang time breakfast selang-selang dengan kopi..saya minum teh hijau BOH tu..ada macam-macam jenis kat pasaran..boleh pilih ikut selera korang..tapi teh hijau tak sedap kalo buat manis..pada pendapat saya la..saya lagi suka kalo rasa manis dia just ala-ala terasa je..baru nikmat minum green tea..heheh       

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Thursday, November 29, 2012

Kart's Pizza untuk minum petang

Adam punya feveret food pizza..mat saleh la kunun kan..1st time beli kart's pizza ni sebab saya malas nak menguli..rasa dia ok la, not bad..sekotak ada dua keping pizza..harga RM belasan ringgit..lupa sudah harganya.. paling malas saya pernah buat pizza untuk Adam guna roti gardenia pastu letak hotdog ngan cheese dan sapu sos sikit..tapi Adam tak suka sangat sebab roti tu jadi keras dan garing bila bakar..pemalas kan ibu Adam..

*google*
Ni lah rupa dia, banyak jual kat pasaraya..saya beli yang chicken mushroom jugak, kalo suka cheese boleh la tambah cheese kat pizza tu sebelum bakar..topping dia selain cheese ialah hot dog, chicken floss dan ada la mushroom sikit..ala-ala terasa je..kalo buat sendiri boleh la letak banyak kan..

close up sikit la..kalo korang nak try sila lah beli kat pasaraya berdekatan..saya suka, haruslah saya beli lagi lepas ni, senang keje ibu xyah nak uli-uli main tepung .. terukkan penyakit malas saya ni..

inilah bodak yang suka makan pizza..

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Resepi : Asam Pedas Daging Tetel

Lama sangat dah mengidam nak makan asam pedas tetel ni..sebelum ni pernah makan sekali tapi tak ingat tahun bila, MIL saya beli kat bazar ramadhan.. yang saya tau kat Melaka memang pemes la asam pedas tetel ni.. jangan harap la En Hubby nak bawa saya ke Melaka semata-mata nak makan asam pedas tetel je, ngengada je dia cakap nanti..cari je la kat sini..kalo ada memang dah lama saya gi bedal, masalahnya tak tau kat mana dan restoran mana ada jual..korang tau?

Oleh sebab teringin sangat saya google la resepi..terjumpa satu resepi kat My Resepi .. katanya resepi tu dari jiran dia orang Melaka..dan saya tengok ada orang yang dah cuba resepi ni bagi komen dan diorang cakap sedap..saya pun berkobar-kobar la memasak ikut resepi tu..dan memang sedap la hasil yang saya dapat..puas hati sangat dapat makan..nasib baik tak peknen, kalo tak dah meleleh air liur baby..muehehehe

Ni resepi saya yang mana saya tak ikut sebijik macam resepi kat My Resepi tu..biasa la harus menderhaka jugak..kekadang tu bukan semua bahan ada kat rumah..kalo nak ikut resepi asal boleh klik link My Resepi tu..kepada empunya resepi, terima kasih sebab anda telah bagi resepi yang best..

RESEPI ASAM PEDAS TETEL:

Bahan-bahan :
1/2kg daging tetel - saya potong nipis-nipis dan rebus dulu sampai empuk ( pakai daging biasa pun boleh )
2 senduk cili kering yang telah di blend ( senduk tu saiz sederhana )
2 biji bawang merah besar ( blend)
4-5 ulas bawang putih ( blend )
1/2 inci halia ( blend )
1 inci kunyit hidup ( blend )
1 sudu kecil lada hitam di tumbuk
1 sudu kecil ketumbar ( saya pakai serbuk )
1 sudu kecil jintan jintan putih ( saya pakai serbuk )
1 sudu kecil jintan manis ( saya pakai serbuk )
1 inci lengkuas ( di ketuk )
2 batang serai ( di ketuk )
1 sudu kecil belacan
2 sudu besar kerisik
air asam jawa secukupnya
4 helai daun limau purut
minyak untuk menumis
garam dan gula
daun kesum ( ni saya tambah sendiri )

Cara Membuat :


  1. Rebus daging dan ketepikan
  2. Tumis bahan-bahan yag telah di blender terlebih dahulu sampai garing
  3. Masukkan cili yang telah di blend dan masak sampai pecah minyak
  4. Masukkan belacan, serai, lengkuas, lada hitam, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih dan jintan manis.
  5. Tambah air asam jawa secukup rasa..
  6. Biar kuah mendidih baru masukkan daging
  7. Jika kuah terlalu pekat masukkan sedikit lagi air asam jawa atau air rebusan daging
  8. Masukkan kerisik, garam, gula, daun limau purut dan daun kesum..biar sampai masak
  9. Bila dah masak boleh makan dengan nasi panas-panas..terangkat uollsss
Ni asam pedas tetel saya..korang cubalah..sedap tau

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, November 28, 2012

Eh..aku dah 3 rakaat ke 4 rakaat???????

Anda pernah?  Saya pernah alami situasi macam ni waktu solat..berikut cara-cara yang boleh kita buat untuk mengatasi masalah ni semasa solat.. semoga bermanfaat..



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Tuesday, November 27, 2012

1st time menang contest

Walaupun cuma hadiah saguhati je tapi saya sangat bersyukur dan tak sangka saya dapat hadiah saguhati tu.. Dah lama kot hantar borang contest ni, tak silap bulan June..saya pun dah lupa dah..tup-tup semalam ada lori city link depan rumah hantar sekotak barangan Maggi..baru la saya ingat saya join contest tu..terus buka website Nestle nak cek nama saya..memang ada nama saya cuma diorang salah eja nama ayah saya..walau apa pun hadiah dah selamat saya terima..Terima kasih Nestle dan Maggi..

Peraduan ni sempena Hari Gawai..hadiah utama dia set periuk memasak..nama saya kedua last kat list sebelah kanan tu..nama ayah saya bertukar jadi Ahmad lak..

sekotak barangan Maggi

barangan Maggi yang ada dalam kotak tu...boleh buat stok barang dapur, yang best dapat buku resepi dari Maggi

close up ckit..semua pernah guna kecuali perencah nasi goreng, seasoning ngan stok ayam pekat tu..

buku resepi..semua resepi dia ada menggunakan produk Maggi..boleh la cuba nanti..

Saya join contest yang senang-senang je sekadar isi masa lapang..kadang-kadang tu pergi pasaraya ternampak ada borang peraduan saya amik je..kalo POP dah ada kat rumah saya hantar, kalo takde saya simpan saje borang tu buat bungkus nasi lemak..kalo yang nak lengkapkan slogan tu memang tak la..tak reti saya nak reka-reka slogan..hehehe

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, November 21, 2012

Resepi Laksam Kelantan

Assalamualaikum semua..sihat ker? Lamanya tak bersiaran..mood malas menaip melanda..jadi silent reader je untuk seketika.. bukan apa..kadang-kadang tu baru je nak taip Adam dah mintak nak buka you tube..terpaksa lah ibu mengalah..kalo tak nanti macam-macam aksi dia buat..ponin den...

Ok, back to topik asal..sebenarnya dah lama duk teringin nak makan laksam..biasa kalo beli tu tak puas makan, pastu belum tentu memenuhi selera..so saya cuba buat sendiri..dulu-dulu pernah la buat masa kat kampung dengan di pantau ma saya, tapi dah berkurun kot tak buat..resepi pun terpaksa calling-calling ma untuk ingat balik..takut tersilap kang lain pulok jadinya..tapi senang je sebenarnya, cuma kalo penyakit M je yang menjadikan susah.. Jom tengok resepi

BAHAN - BAHAN : 

Untuk laksam.:
3 cawan tepung beras ( saya guna mug..saiz yang sama jugak untuk sukat air )
1/2 cawan gandum
4 cawan air suam ( saya kukus dulu sekali then tengok texture laksam tu kalo rasa macam keras tambah air sikit dalam tepung, kalo terlembik lak ie terlebih air tambah la tepung.. )

Untuk Kuah : 
10-15 ekor Ikan kembung atau sardin direbus dan ibuang tulang ( untuk 7-8 orang makan )
1/2kg santan pekat
1 inci halia
4 ulas bawang putih
3 labu bawang merah..kalo guna bawang kecil dalam 7-8 biji
1 sudu kecil lada hitam di tumbuk ( serbuk lada hitam pun boleh )
Asam keping
Garam dan gula ( boleh juga guna gula merah )

Ulam :  semua di potong halus
Timun
Kacang panjang
Taugeh
Daun kesom


CARA MEMBUAT : 

Untuk Laksam 
  1. Gaul semua tepung bersama air hingga sebati.
  2. Panaskan air dalam pengukus.
  3. Sapukan sedikit minyak pada tudung periuk supaya tidak melekat semasa menggulung
  4. Sendukkan sedikit adunan dan tuang atas tudung periuk..jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal
  5. Kukus sampai masak ( sekejap je tak sampai seminit pon )
  6. Bila dah masak jangan terus gulung, biar sejuk sebentar baru digulung..baru lah laksam nampak licin dan cantik
  7. Ulang proses sampai semua adunan  tepung habis ( seeloknya guna beberapa tudung periuk untuk mempercepatkan proses memasak )
  bancuhan tepung

Laksam yang dah siap dikukus..saiz tak sama sebab saya guna dua tudung periuk yang tak sama saiz


Cara membuat kuah :
  1. Kisar isi ikan yang telah dibuang tulang bersama santan, halia, bawang merah, bawang putih dan lada hitam
  2. Masukan ke dalam periuk dan masukkan 2 asam keping
  3. Tambah garam dan gula secukup rasa..
  4. Jika kuah terlalu pekat boleh tambah air atau air rebusan ikan jika belum di buang..tapi jangan terlalu cair
  5. Masak sampai mendidih.
Ni rupa kuah laksam saya..

Untuk sambal yang dimakan bersama laksam : 
3 biji Cili merah di tumbuk bersama sedikit belacan dan garam dan perahkan sedikit limau

Bila dah siap semua boleh lah dihidang dan menjamu selera..laksam ni feveret semua orang kat rumah ni..anak-anak pun suka..berbaloi kalau masak..

ni la rupa laksam saya..jemput makan semua..

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Friday, November 9, 2012

Doa Merangsang Keluarga dan Diri menjaga Solat

Salam Jumaat semua..moga semuanya sihat-sihat dan ceria-ceria sebab esok dah weekend.. Lately ni tak menyempat nak update belog..asik keluar je..servis kete la, beli barang la..macam-macam benda nak buat..
Hari ni saya nak kongsi doa untuk merangsang diri sendiri dan keluarga dalam menjaga solat..semoga bermanfaat..



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Friday, November 2, 2012

Kembali bersiaran..

Secara langsung dari Alam Budiman, Shah Alam..setelah seminggu lebih kot belog ni menyepi..bukan ape balik dari kampung lepas raya haji tu mood untuk mengapdet blog tertinggal kat kampung..muehehehe..biasa la tak puas balik kampung 4,5 hari..hanya yang berjauhan dengan famili dan dapat jumpa sekali sekala je memahami apa yang saya rasakan..ecehhh.. Namun apa lah yang boleh saya lakukan pon.. redha lah dengan seadanya..banyak tanggungjawab yang harus dilaksanakan.. hidup mesti diteruskan..emm..macam takde kena mengena je..

Semalam dah setel kerja-kerja pengeposan FM Tambun kepada pemilik-pemiliknya..lega sangat sebab hajat dan dilunaskan..semoga FM tu semua selamat sampai kepada tuan-tuan barunya..semoga yang bertuah mendapat FM tu happy dan suka walaupun tak seberapa.. anggaplah sebagai tanda perkenalan kita di alam maya ini.. ^_^

Moh kite tengok gambo yang sempat saya snap masa raya haji hari tu..menu pagi raya tak sempat snap..sebab sedikit kalut pagi tu dengan nak hidangkan juadah, nak g masjid, uruskan budak-budak..lepas tu nak g tengok orang sembelih lembu..layan je la ye..

Ketupat palas yang memang wajib ma saya buat tiap kali hari raya..ada inti serunding 

bakal tumbang.. En hubby, abang dan adik saya masing-masing korban 1 bahagian daripada lembu ni

persediaan untuk menyembelih.. yang pakai baju kuning cair tu tukang sembelih merangkap ayah chik saya..

Bismillahirahmanirrahim.. sampai situ je gambar sembelih lembu sebab saya tukar amik 
video pulak..so takde gambar lepas sembelih..
masa tengah syok-syok rakam video, 
tanpa saya bajet dan sedari tetiba lembu tu angkat kepala dia 
dan hempas ke lantai yang penuh dengan darah..
maka terpercik la darah lembu tu kat baju yang saya pakai..
ape lagi bertempiaran la semua lari..
tu la eksyen nak duduk depan sekali..hamik kau dah terpercik darah lembu..
terus cau cincau la dari situ sebab nak sental darah lembu tu..
darah kalo dah kering jika kena pakaian susah nak tanggal kan..sampai rumah ma saya cepat-cepat saya basuh, nasib hilang kesan darah tu.. gambo pun terlupa nak snap..
korang layan video ni..kalo boleh buka la..saya tak reti nak upload video kat belog.. -_-

video
Dengar tak suara saya yang cakap.. ehhh..euiii..habisss bajuuuuuuuu..adoooo..habiss bajuuu... 
aaahahaha..nak tergelak pun ada bila tengok balik..gatal sangat gi duduk depan sekali..tu la padahnya..saya pun tak terfikir langsung nak tukar t-shirt ke hape sebelum pegi tu..sebelum-sebelum ni pun kalo tengok orang korban tak pernah lagi duduk depan sekali..huhuhuhu

Aqil dengan paksu nya..kusyuk tengok lembu kena sembelih, pes time dia tengok..mula-mula saya gendong dia kat depan lembu tu la..pastu dia merengek-rengek macam takut, saya pass kat adik saya kat belakang..kalo saya still gendong dia, confirm dengan Aqil sekali terpercik darah lembu..huhuhuhu

Dah setel melapah dan balik rumah acara membahagi daging kepada anak-anak yatim dan jiran-jiran pula.
sambil tu buat persediaan memasak untuk makan tengahari tu dan untuk kenduri akikah esoknya, adik saya buat akikah untuk anak dia baby Raqief Aiman..

Ada bran ke nak makan??? ni abang saya punya kerja, dia bawa balik kepala lembu sebab nak amik otak..dah macam zombi kampung pisang lak makan otak..katanya sedap di masak kerutuk..saya mungkin tak lalu kot nak try..tp kaki lembu yang dimasak sup memang sedap..mabeles lah..

Antara tetamu yang hadir masa kenduri akikah..lauk semua licin..menu gulai darat, sup tulang, kerabu perut, sambal belacan dengan mangga muda, sira labu dan ikan masin..

Keluarga mertu adik saya..besan la tu tengah berborak

orang-orang rumah..

Aqil yang suka mencium baby Aiman..naik rimas dibuatnya..saya pun suka cium baby, bau baby wangi kan..

Raqief Aiman yang semakin membulat..geram betul dengan dia..rindu nak cium dan sembang ngan si kenit ni.. Sehari sebelum saya balik sini dia demam, 
sian dia meragam je sebab dalam mulut dia ada sariawan betul ke eja tu..yang putih putih macam kerak susu tapi ada kat bibir atas bawah, lelangit dan gusi..bawa gi klinik doktor bagi ubat sapu..dua hari jugak lah baru baik demam..sian Aiman..

Emmmm..itu sajalah saya nak cerita pasal balik kampung..saya tak sempat ke mana pun..lokching pun kempunan sebab orang tak meniaga..cuti raya lah katakan..takde rezeki lah kan.. InsyaAllah lain kali jika dipanjangkan umur.. 

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Thursday, October 25, 2012

Jom balik kampung

Masa entry ni di published saya sedang dalam perjalanan pulang ke kampung..saja buat entry auto published supaya belog ni tak la sunyi sepi kan..tak sabar sangat rasanya nak balik ke kampung jumpa ore kapung da famili tercinta yang sangat-sangat di rindui..lama dah tak balik, last balik bulan 6 masa cuti sekolah..

Rindu dengan semua yang ada di kampung terutama ma tercinta..abang - abang, kakak, adik - adik, anak-anak saudara, pakcik, makcik, jiran-jiran, ayam itik, kucing, masakan ma, jenjalan kat pasar borong, jenjalan kb mall, lokching dan macam-macam lagilah.. banyak nya benda yang saya duk fikirkan nak buat masa balik kampung ni..tapi saya tau masa mesti cemburukan saya.. kalau balik setakat 4,5 hari tu apalah yang boleh di buat pun..berborak saja dah amik masa tiap-tiap hari..banyak benda yang nak di borakkan kalo dah kumpul semua kan..hehehe..

Apa-apa pun doakan kami sekeluarga selamat sampai ke destinasi..korang balik kampung ke Aidiladha ni??
Untuk yang balik kampung tu pandulah kenderaan anda dengan berhemah..biar lambat asal selamat.. kepada jemaah-jemaaj haji..selamat menunaikan fardhu haji..semoga mendapat haji yang mabrur dan selamat kembali ke pangkuan keluarga masing-masing nanti..saya akhiri entry ni dengan ucapan Selamat Hari Raya AidilAdha..maaf zahir dan batin.. (^_^)




Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, October 24, 2012

Perhatian kepada pengguna produk Acai beri



Sape ada makan produk acai beri ni..sila take note ye semua..Ni keratan surat khabar Metro hari ni.. Dah dua kali keluar berita pasal produk pelansing Acai beri ni.. Minggu lepas kalo tak silap paper Metro hari Jumaat 19.10.12.

MIL saya pun makan sebenarnya acai beri ni..dan dia baru je beli botol ke tiga minggu lepas.. baru je makan 2,3 biji..sayang je..sebab bila dah keluar berita ni, tak berani la dah nak makan..berani mati betul kalo teruskan makan jugak kan..

Tapi produk ni betul-betul berkesan ke? Masa MIL saya start makan tu, bulan puasa..turun jugak berat dia 2,3 kilo..sekarang dia kata macam takde turun dah..just maintain je.. Ada jugak member-member saya yang makan..diorang kata biasa la produk yang berkesan biasanya memang mengandungi bahan berbahaya..gilo ko apo..tak sanggup la den..biar la gemuk pun daripada membahayakan kesihatan..lebih baik diet secara sihat ngan excercise..rasanya itu lagi elok kot daripada makan produk yang ada bahan berbahaya kan.. tepuk dada tanya hati.. (^_^)

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Kelebihan berpuasa pada Hari Arafah


P/S : Hari Arafah pada tahun ini iaitu 9 Zulhijjah 1433 jatuh pada esok hari bersamaan 25 Oktober 2012..

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Tuesday, October 23, 2012

7 produk sejuk beku import ada DNA babi


Kepada peminat makanan sejuk beku tu hati-hati semasa membeli..saya selalu jugak beli jejari ketam tu..biasa beli yang brand KAMI.. kalau masuk dalam mi sup ke sedap tuh jejari ketam.. (^-^)

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, October 22, 2012

FM Tambun menjadi milik...

Seperti yang di janjikan saya akan umumkan nama pemilik - pemilik FM Tambun yang saya cari.. Kat bawah ni senarai antara yang berminat untuk jadi pemilik FM FM tu..


  1. Wak Gelas
  2. http:// onlinedotbiz.blogspot.com
  3. http://azuecollection.blogspot.com
  4. http://lizayati.blogspot.com
  5. http://www.gadisbunga.com
  6. http://miaduniaku.blogspot.com
  7. http://alizahsain.blogspot.com
  8. Mrs JemariSuri@Mama Qisha
  9. http://winwinkwinky.blogspot.com
  10. http://ihaveasweetsmile.blogspot.com
  11. http://www.mummycute.com
Hasil cabutan yang di buat oleh Adam dan Aqil semalam, so FM Tambun tu bakal menjadi milik..

cabut undi ngan kertas je..ngeh ngeh ngeh
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

5. http://www.gadisbunga.com

10. http://ihaveasweetsmile.blogspot.com

11. http://www.mummycute.com


Tahniah kepada yang bertuah..Kepada pemilik-pemilik FM Tambun di atas..sila bagi nama, alamat dan no fon korang untuk proses pengeposan FM tu..boleh komen kat sini atau emel ke nidamohd00@gmail.com 
InsyaAllah ada rezeki saya akan bagi hadiah lain plak kat korang semer di masa akan datang..bukan apa, sebagai tanda perhargaan sebab korang sudi singgah dan baca repekan saya kat belog yang tak seberapa ni..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...