Loading...

Bloggers

Wednesday, November 21, 2012

Resepi Laksam Kelantan

Assalamualaikum semua..sihat ker? Lamanya tak bersiaran..mood malas menaip melanda..jadi silent reader je untuk seketika.. bukan apa..kadang-kadang tu baru je nak taip Adam dah mintak nak buka you tube..terpaksa lah ibu mengalah..kalo tak nanti macam-macam aksi dia buat..ponin den...

Ok, back to topik asal..sebenarnya dah lama duk teringin nak makan laksam..biasa kalo beli tu tak puas makan, pastu belum tentu memenuhi selera..so saya cuba buat sendiri..dulu-dulu pernah la buat masa kat kampung dengan di pantau ma saya, tapi dah berkurun kot tak buat..resepi pun terpaksa calling-calling ma untuk ingat balik..takut tersilap kang lain pulok jadinya..tapi senang je sebenarnya, cuma kalo penyakit M je yang menjadikan susah.. Jom tengok resepi

BAHAN - BAHAN : 

Untuk laksam.:
3 cawan tepung beras ( saya guna mug..saiz yang sama jugak untuk sukat air )
1/2 cawan gandum
4 cawan air suam ( saya kukus dulu sekali then tengok texture laksam tu kalo rasa macam keras tambah air sikit dalam tepung, kalo terlembik lak ie terlebih air tambah la tepung.. )

Untuk Kuah : 
10-15 ekor Ikan kembung atau sardin direbus dan ibuang tulang ( untuk 7-8 orang makan )
1/2kg santan pekat
1 inci halia
4 ulas bawang putih
3 labu bawang merah..kalo guna bawang kecil dalam 7-8 biji
1 sudu kecil lada hitam di tumbuk ( serbuk lada hitam pun boleh )
Asam keping
Garam dan gula ( boleh juga guna gula merah )

Ulam :  semua di potong halus
Timun
Kacang panjang
Taugeh
Daun kesom


CARA MEMBUAT : 

Untuk Laksam 
  1. Gaul semua tepung bersama air hingga sebati.
  2. Panaskan air dalam pengukus.
  3. Sapukan sedikit minyak pada tudung periuk supaya tidak melekat semasa menggulung
  4. Sendukkan sedikit adunan dan tuang atas tudung periuk..jangan terlalu nipis dan jangan terlalu tebal
  5. Kukus sampai masak ( sekejap je tak sampai seminit pon )
  6. Bila dah masak jangan terus gulung, biar sejuk sebentar baru digulung..baru lah laksam nampak licin dan cantik
  7. Ulang proses sampai semua adunan  tepung habis ( seeloknya guna beberapa tudung periuk untuk mempercepatkan proses memasak )
  bancuhan tepung

Laksam yang dah siap dikukus..saiz tak sama sebab saya guna dua tudung periuk yang tak sama saiz


Cara membuat kuah :
  1. Kisar isi ikan yang telah dibuang tulang bersama santan, halia, bawang merah, bawang putih dan lada hitam
  2. Masukan ke dalam periuk dan masukkan 2 asam keping
  3. Tambah garam dan gula secukup rasa..
  4. Jika kuah terlalu pekat boleh tambah air atau air rebusan ikan jika belum di buang..tapi jangan terlalu cair
  5. Masak sampai mendidih.
Ni rupa kuah laksam saya..

Untuk sambal yang dimakan bersama laksam : 
3 biji Cili merah di tumbuk bersama sedikit belacan dan garam dan perahkan sedikit limau

Bila dah siap semua boleh lah dihidang dan menjamu selera..laksam ni feveret semua orang kat rumah ni..anak-anak pun suka..berbaloi kalau masak..

ni la rupa laksam saya..jemput makan semua..

Terima kasih kerana sudi singgah sini

4 comments:

  1. wa terliur sangat ngan laksam ni...dah lama tak makan...

    ReplyDelete
  2. Boleh try ni... jaminan kejayaan berapa peratus tu

    ReplyDelete
  3. dh lama xmkn... senang je rupanya nk buat yer...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...