Bloggers

Sunday, July 27, 2014

Salam Aidilfitri 2014


KHAS BUAT SEMUA RAKAN BLOGGER, SAUDARA MARA DAN SAHABAT -SAHABAT

Tangan tak mampu berjabat, malah wajah tak mampu bertatap
Hanya keyboard mampu ku taip untuk mengucapkan Salam Aidilfitri
Ampun maaf di pinta andainya sepanjang berbelog dan berkenalan di alam maya ni..
saya ada terguris hati sesiapa
Maaf zahir batin dari hujung jari hingga hujung hati..

Kawan bukan satu tapi beribu..bukan sementara tapi selamanya
bukan untuk di musuhi tapi disayangi
bukan untuk di lupai tapi di ingati
bukan hanya di alam maya tapi di mana-mana saja
bukan setakat ini tapi sampai akhir hayat..
Semoga ukhwah yang terbina terus kekal selamanya..

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, May 21, 2014

W.W : Puding roti simple dan sedap bersama sos kastard

Abaikan tajuk yang over ittew..menu minum petang hari ni..setelah sekian lama mengidam..

#moodmemasaktengahberkobar2


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Friday, May 16, 2014

16 Mei 2014 - Selamat Hari Guru


Buat semua yang bergelar pendidik dan cikgu-cikgu yang pernah mengajar saya..terima kasih atas segala tunjuk ajar dan kesabaran dalam mendidik anak bangsa..hanya Allah swt yang mampu membalas jasa kalian.

Semoga kalian terus bersemangat dan cekal dalam melaksanakan tanggungjawab demi bangsa dan negara..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, May 12, 2014

Sesekali ku rasa teringin

Nak makan macam-macam..menambah berat badan yang dah sedia berat..huahuahua

Asal masak kari ayam je mesti rasa nak makan roti jala..ate macam mana..yuk kita menjala..


Udang butter..1st time masak sendiri..Alhamdulillah menjadi..cari resepi yang paling simple kat Encik Google..credit tu empunya resepi..

Ketupat sotong versi kelate..hasil menyotong d mydin..kebetulan ada sotong segar dan besar..daku rembat sekilo dan ni lah hasilnya..

Alhamdulillah..masih diberi kemurahan rezeki dan dapat menikmati segala yang teringin..lupekan diet untuk seketika..muehehehe



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, May 7, 2014

W.W : Behind the scene : Mabul Island, Semporna Sabah

Saujana mata memandang

Mendamaikan 

Sungguh indah ciptaan Allah


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Tuesday, April 29, 2014

Senamtari Xi Shua Shua di Karnival Sukan Tadika Abs 2014

Video kat bawah ni adalah rakaman senamtari Xi Shua Shua masa karnival sukan tu..korang layannnnsss lah ye..maap kalo kualiti dan mutu video kurang memuaskan..En youtube dah fix kan yang goyang-goyang..cuma korang abaikan mereka-mereka yang mengganggu penglihatan dalam video ni..muehehehehe




Video bawah ni lak yang saya close up dekat ngan anak-anak didik Genius Caliph Centre..tengok lah aksi dan gelagat diorang yang kiut miut tu..hihihihihihi


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Adam di Karnival Sukan Eco Rangkaian Tadika Abs 2014

Hari Sabtu lepas telah berlangsung Karnival Sukan Eco Rangkaian Tadika Abs di Selangor buat kali pertama. Sukan ni di adakan di Nur Laman Bestari Ulu Yam. Adam dan kawan-kawan dia dari Tadika Abs Genius Caliph Centre.

Bukan main excited la kanak-kanak ribena ni nak bersukan..kitorang gerak dari rumah lebih kurang pukul 6.50 dan sampai di Nur Laman Bestari pukul 7.45. Lepas dah register Adam saya serahkan kan dia kat cikgu-cikgu dia sebab diorang nak wat persiapan untuk perarakan. Kami duduk la kat khemah yang dah disediakan untuk mak bapak.


Lebih kurang pukul 9 kot majlis bermula dengan bacaan doa..perarakan setiap kontijen Tadika Abs..tak silap 11 tadika semua yang join. Lepas tu wakil dari setiap tadika ke depan utk mengetuai nyanyi lagu negaraku, bacaan doa, ikrar pelajar dll..dan acara last sekali sebelum sukan bermula ialah senamtari 'Xi shua shua'.. seronok pulak tgk keletah kanak-kanak ribena ni semua. Later saya upload video senamtari..kikiki

Lebih kurang pukul 10 lebih sukan pun bermula..diorang buat stail token la..habis satu-satu permainan dapat cop..bila cop dah cukup 16 boleh tukar hadiah..sape cepat dapat la medel gold..


Masa lepas main 1 sukan tu Adam dah buat perangai dah..dia dah penat sebenarnya..kebetulan hari tu cuaca memang panaslah..dah la dia bekpes milo ngan sekeping oreo je pagi tu..saya ngan En hubby pun pujuk la kan suh dia bertahan dan main sukan lg nak cukupkan cop..macam-macam tawar menawar dan ugut-ugutan la berlaku..kikiki ..tapi memang tak kata kat Adam la kan..gue pon penat tapi ku gagahkan jugak sebab nak dapatkan medel untuk Adam..sampaikan saya tak de snap gambar langsung masa main sukan tu sebab last-last saya yang main lagi banyak dari Adam..sukan pun jenis group bersama ibu bapa kan..so ibu bapa boleh tlg anak-anak lah..kekeke..Ate sukannya pun bukan lah sukan lumba lari ke ape..macam sukaneka je..isi air lam botol, pecah belon, puzzle..hehehehe

Last-last dapat la jugak dak Adam ni medel silver. Cer tengok bukan main gumbira lagi muka dia bila dapat medal tu..Jadilah anak oi..daripada takde pape kan..udah le datang jauh, takkan nak balik tangan kosong ye dok..baik tido kat umah lagi best..muehehehehe..kalo le ibu ngikut aje keletihan dan kepenatan Adam hari tu memang kita balik tanpa medal lah anak oi..
Nampak tak betapa happy nyer dak ni kan bila dah dapat medal..kikikiki..


Dah setel amik medal sume kitorang g rendam-rendam kat sungai jap..alang-alang dah datang kan takkan takmo berendam  sempat la main air setengah jam kot pastu hujan rintik-rintik..dan kami pun balik..tak puas lak mandi..kalo tak hujan boleh la lepak main air lama ckit kan..Ada rezeki nanti kita g lagi ye anak-anak..



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, April 21, 2014

Makan-makan kat The Sumbs Cafe

Entry ni lama tersimpan kat draft..lupe nak masukkan gambar..kami g makan-makan sempena birthday anak-anak kat The Sumbs Cafe yang terletak kat Shah Alam..belakang Tesco extra Shah Alam..dekat ngan Bussiness worldwide Shah Alam. Sape yang duk area Shah Alam ni tau la kan kawasan tu..Eh berapa banyak Shah Alam la nak taip..

Bertemakan For Foodie by Foodie..restoran ni menyediakan pelbagai jenis makanan yang menarik, sedap dan harga yang sangat berpatutan. Air pun diorang jual bermula Rm1.60..hari tu kami order spageti carbonara untuk anak-anak berharga RM9.90 , saya makan chicken milanese RM11 dan En hubby lak makan blackpepper chicken chop RM10.50..semua nya sedap..chicken milanese tu sangat la big portion bagi saya siap leh kongsi dengan En hubby..sebab tak larat nak habiskan..konsep restoran diorang ni makanan di hidangkan dalam kotak..so kalo korang tak habis makan boleh terus bawa balik ngan kotak-kotak tu sekali..


Selain dari makanan yang best dan sedap korang jugak boleh terai dessert Sukasucre by Dato Dr Fazley Yaakob..juara Masterchef Selebriti musim pertama..macam-macam ada dari macaron, kek moist coklat, tart, kekonut, creme brule...arrgghhhh semua nak la..hari tu sempat gak merasa kekonut dan kek moist coklat dan macaron..sebenarnya macaron dah habis tapi saya beli kek yang ada macaron atas dia so dapat gak merasa kan..serius sedap..thumbs up to Dato Dr Fazley..


Restoran The Sumbs ni jugak sebenarnya ada menu dessert diorang sendiri..macam tiramisu, panna cota, soothing mango, churros dan macam-macam lagi lah..hari tu sempat gak merasa panna cota with fruits..gmbr atas sebelah kanan..sedap dan sejuk je tekak bila makan..

Oh ya restoran ni kalo korang datang masa peak hours especially lunch selalunya orang ramai dan kena beratur untuk dapatkan meja..beratur tu bukan la macam kat kantin ke ape..just tinggalkan nama dan tunggu dalam 10-15 minit. Depends pada berapa ramai yang dah beratur depan korang la kan..macam saya pegi hari tu dalam pukul 3 lebih still ramai lagi orang lunch..tunggu jugak la 5 minit..

Kalo korang nak tengok menu dan gambar -gambar makanan lain yang restoran ni hidangkan boleh follow ig diorang @thesumbscafe.. menjejes air liur weh..next time nak try sandwich daging dendeng ngan spageti marinara lak..

Peringatan utk diri sendiri : Oiitt..DIET!!!!!!!!! Hampeh tul..kikikiki


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Saturday, April 19, 2014

Report card Adam untuk 3 bulan pertama

Hari Rabu lepas g amik report card Adam kat tadika..penilaian untuk 3 bulan pertama dia belajar kat situ..overall cikgu dia cakap dia menunjukkan peningkatan berbanding ngan mula-mula masuk dulu..Alhamdulillah

Kebanyakan penilaian mengikut subjek Adam dapat 2 bintang dan 1 bintang..ie buat ape-ape tugasan dengan bimbingan cikgu-cikgu. Tang hafazan dan iqra pulak still sederhana..kena hantar dia g kelas mengaji untuk mantapkan lagi bacaan dan belajar iqra..pergaulan dengan kawan-kawan adalah baik..nanti kita tengok perkembangan seterusnya bila cikgu wat penilaian kedua bulan Oktober..


Banyak perubahan dan perkembangan yang Adam tunjukkan sepanjang 3 bulan bertadika ni. Ibu dan baba sentiasa doakan Adam agar terus bersemangat untuk pergi sekolah dan belajar dan berjaya dunia akhirat..aminnn



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Thursday, April 17, 2014

Resepi : Homemade Aiskrim

Sebelum ni saya penah post pasal homemade aiskrim kan..kali ni saya share resepi yang senang ni ngan korang..mungkin ada yang penah terai resepi ni..senang dan simple sangat..

Bahan yang diperlukan ialah
> 1 tin susu cair
> 1/3 tin susu pekat manis
> ovalet ( cari yang halal ye )
> sebiji telur
> esen vanila
> untuk perisa dan warna korang boleh ikut selera korang nak perisa apa..sebagai contoh kalo nak eskrem coklat boleh guna coklat emulco.
> untuk hiasan boleh guna coklat urai, coklat cips..dan macam- macam la ikut kreativiti korang

Cara membuatnya :
Korang blend 1 tin susu cair tu bersama 1 sudu besar ovalet dan telur.. Blend sampai kembang dan gebu..blend la 4,5 kali..

Pastu korang masukkan susu pekat dan esen vanila..Blend lagi 5,6 kali..sampai gebu dan kembang..

Tuang dalam bekas..boleh guna recycle tuppaware aiskrim, atau ape-ape bekas yang bersesuaian.

Masa ni boleh la korang masukkan bahan perisa yang korang nak..Contoh coklat emulco tadi, korang masukkan dalam 2 sudu kecil dan kacau sebati..

Lepastu boleh masuk dalam freezer dan tunggu sampai beku baru boleh ngapppp..

Ni antara aiskrim yang saya penah buat..vanila coklat..makan kepit dengan roti mabelesnya..En hubby ngan anak - anak pn cakap sedap..kalo boleh nak suruh buat selalu..tapi serius saya bagi tau korang walaupun resepi ada guna telur tp tak bau telur dan tak hanyir langsung..ye la..sesetengah orang tak suka resepi yang ada telur..

Yang ni pulak eskrem perisa jagung dan saya tabur coklat urai atas dia..coklat urai tu korang boleh tabur last sekali sebelum korang masukkan dalam freezer..yang gambar bawah pulak aiskrim vanila coklat oreo..saya tabur oreo crush selang seli ngan aiskrim..sedap sangat..later nak buat aiskrim neapolitan ngan coklat kit kat pulak..hihihihi..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Resepi : Kerabu mangga simple dan sedap

Wokey..hari ni nak share ngan korang resepi kerabu mangga yang sangat simple dan senang nak buat dan pastinya sedap..saya amik resepi kat En google..

Mangga besar datang dari Jitra ni uollss..kebetulan minggu sblm cuti sekolah Mil saya balik kampung Jitra dan buah mangga kat rumah atuk En hubby sangat la lebat..diorang kait la bawa balik..berbelas biji jugak la tp semua still muda lg..so buat kerabu memang sedap la kan.


Bahan bahan yang diperlukan sangat senang uollss..antaranya
~ opkos la hero dia buah mangga kan..paling sesuai mangga yang belum masak..diparut
~bawang merah di mayang
~cili padi dipotong kecik
~ikan bilis di goreng
~sebiji tomato di dadu
~sos ikan secukup rasa
~air perahan 3 biji limau kasturi
~1 sudu kecil garam dan 1 sudu bsr gula 

Korang potong dan parut semua bahan, goreng ikan bilis semua siap-siap dan korang campurkan dalam satu bekas kecuali ikan bilis.

Kemudian korang tabur garam dan gula atas bahan tadi..gaul rata..

Kemudian korang tuang sos ikan tadi lebih kurang 3-4 sudu besar..bergantung kepada saiz mangga yg korang guna..kalo mangga kecik boleh kurangkan sukatan. Gaul lagi dan rasa ckit dah cukup rasa ke belum..

Kalo rasa dah cukup semua masam, manis, masin korang tabur ikan bilis dan gaul sebati dan boleh dihidangkan untuk makan dengan nasi..makan macam tu je pun sedap..
  
Nilah hasil yang saya dah buat..yang ni kali kedua buat..masa mula-mula buat sy tak amik gmbr sebab tak nyempat nak ngappp...licin korang..rasa tak puas makan..tapi yang ni versi mangga dah masak ckit sebab tu color dia dah kekuningan..kalo tak color dia cam pucat ckit..yang ni berair ckit la sb isi mangga dah lembut kan tp still sedap dan licin.. 



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, April 16, 2014

Wordless Wednesday : Menambah koleksi FM

Hasil rembatan kat Pulau Redang masa cuti sekolah baru ni..bertambah lagi koleksi FM ku..yang bentuk macam kubah masjid tu FM masjid kristal Ganu..

Mug ni pun hasil rembatan kat masjid kristal Ganu gak..dah lama nak beli mug tahan panas camni..kebetulan kat kiosk dia ada jual banyak korang..rambang mata nak pilih..saya kalo buat air suka minum yang suam-suam..tp kadang tu cepar je sejuk air kalo biar dalam mug..dah dapat mug ni lama la ckit air tu bertahan panas dan suam kan..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, April 14, 2014

10.4.2014 : Adam turns 5 already

Happy birthday to u..happy birthday to u..happy birthday to Adam..happy birthday to u.. Waa waa waa..dah 5 tahun anak teruna saya yang sulung ni..cepatnya masa berlalu..rasa cam sekejap sangat dia dah 5 tahun..macam sekejap je dia membesar dari baby..belajar jalan..tup tup sekarang dah sekolah tadika..

Gambar masa baby dan umur setahun lebih


Birthday Adam sebenarnya hari Khamis last week tp hari ni baru sempat ibu mengarang entry kat sini..bz la kengkonon kan..takde buat majlis pape pun cuma potong kek je ngan adik..tempah kek minions untuk Adam dan Aqil sebab diorang peminat fanatik minions kan..so semalam dah potong kek sama-sama..tq kepada Ninie Cakes House kerana merealisasikan impian dak dua orang ni nak kek gambar minions..siap ada gambar diorang sekali kat kek tu..memang excited dan seronok la diorang semalam..

Kepada Adam..ibu dan baba bersyukur dikurniakan anak seperti Adam..walaupun kekadang tu Adam sedikit notti dan manja..terlebih manja kot dari adik..hihihi..ibu dan baba doakan semoga Adam membesar dengan sihat..jadi anak yang soleh dan berjaya dunia dan akhirat dan jadi along yang penyayang buat adik..kami semua sayang Adam ketat-ketat till Jannah..

video



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Thursday, April 3, 2014

Daftar online kemasukan tahun 1 pada 2016 - SK Puncak Alam 2

Akhirnya setel gak permohonan kemasukan sekolah tahun 1 untuk Adam..tinggal nk g buat perakuan permohonan je..sebelum ni nak isi form talian asyik sibuk je..loading satu2 lembap gile..naik malas mak nokk..dan Sekolah Kebangsaan Puncak Alam 2 menjadi pilihan berdasarkan map yang disediakan oleh En Google, rasanya tu yang terdekat dengan rumah yang bakal kami pindah nanti..actual punya jarak saya tak berapa pasti la berapa kilometer kan sebab tak sempat nak g survey sekolah kat mana..Mr John pulak masuk bengkel dah dekat 2 minggu, tu yang patah kaki tak leh nak ke mana...kat Puncak Alam ni sebenarnya ada 3 sekolah kebangsaan..so boleh pilih mana yang terdekat lah..

Korang yang tinggal kat Selangor yang belum buat permohonan untuk kemasukan anak-anak darjah 1 pada tahun 2016 boleh cepat-cepat mohon sebab tarikh tutup dia 30 April 2014..kalo mohon selepas tu di kira permohonan lewat. Kalo korang nak mohon boleh klik link ni http://apps.moe.gov.my/esppsel/
Keputusan permohonan boleh di semak selepas 16 Julai 2015 dan pengesahan bermula pada 1-30 Ogos 2015. Harap-harap ada rezeki Adam untuk bersekolah kat situ..

*credit to nuruldiana008.blogspot utk gambar di atas 




Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, March 26, 2014

Wordless wednesday - Homemade Aiskrim

Nyaman nya makan eksrem ketika cuaca panas cam neh..hihihhi



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Tuesday, March 25, 2014

Lunch hari ini

Hai korang semua..dah lunch ke belum..saya belum tapi dah setel suap bebudak ni makan..rasa kenyang pulak sebab pagi tadi dah makan roti canai skeping..lewat ckit la lunch hari ni kot..
Ni menu yang saya masak hari ni..ikan jenahak sweet sour dengan masak pataya..ikan jenahak yang En hubby dapat masa g mancing weekend hari tu..masak pataya tu pulak adalah resepi dari Mil saya..tak silap dia amik resepi Chef Wan..senang je uoolls..campuran udang, ayam ngan sotong dan rempah kari ngan sos tiram..yang penting simple dan sedap

Yang ni pulak opkos la pelengkap kan..rasa tak lengkap kalo takde mereka ni kan..ulam dan sambal belacan..yang 2 ketul tu ikan pekasam..sape suka makan ikan pekasam sila angkat tangan??
Ikan pekasam ni sebelum goreng punya la tak boleh blah bau dia..tp bila dah goreng makan dengan nasi panas..perrgghhh mak mertua lalu pun I tak perasan uollsss..muaahahahaha

Ok la uolls..ioolsss nak solat jap..selamat menjamu selera kepada yg tengah lunch tu..

P/s : Al fatihah dan takziah kepada semua mangsa dan ahli keluarga mangsa pesawat MH370..drp Nya kita datang kepada Nya kita kembali..hanya Allah swt yang Maha Mengetahui segala apa yang berlaku..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Monday, March 24, 2014

Aqil 3 tahun sudah

Tik tok tik tok dah genap 3 tahun anak ibu..cepat sangat rasanya Aqil membesar..macam tak puas tengok masa dia baby..sebenarnya birthday Aqil 22hb, Sabtu hari tu tp hari ni baru sempat nak up entry..bz la kenkonon kan..tak celebrate pun cuma plan nak beli kek nanti skali dengan birthday Adam sebab birthday dekat..so jimat beli sebiji kek je kan..hari Ahad dah pegi makan makan sempena birthday Aqil..later saya story mory..
Ni lah birthday boy yang buchuk tu..petah bercakap, bijak dan panjang akal..macam macam benda dah dia blaja sepanjang 3 tahun ni..dia jugak dalam proses free diaper..

Sebenarnya dah tak pakai pun pampers kecuali time tido sebab dia memang takleh control kalo nak terkucil..dia minum susu banyak korang dan lagi satu time nak beyak..dia still takmo beyak kat tandas duduk tu..siap nangis bagai walaupun saya pegang dia..

Aqil kira cepat jugak la free diaper sb Adam pun dah masuk 3 tahun lebih jugak baru saya ajar..takpe lah..take ur time ye adik..

Gambar Aqil dari baby till umur setahun lebih..notti je muka dia kan..hihihihi

Ibu dan baba sentiasa doakan yang terbaik untuk kejayaan dan kebahagiaan adik..semoga adik membesar dengan sihat, jadi anak yang soleh dan berjaya dunia akhirat..aminn

Ibu, baba dan along sayang adik ketat ketat..muaachhhh 

Terima kasih kerana sudi singgah sini

Wednesday, March 19, 2014

Practice makes perfect

Anak bujang saya yang sulung ni sekarang kemain rajin lagi sejak dah sekolah ni kan.. rajin tu dalam bab menulis dan melukis..lukis pun stail budak umur 5 tahun la kan. Banyak perubahan yang boleh nampak sejak dia start tadika ni..semakin bijak, berdikari, petah tapi manja tetap dia no 1..hihihihi

Moh tengok apa yang Adam suka lukis di waktu terluang dia..hihihihi
Satu malam kat kedai mamak..baru je beli drawing pad tu kat kedai buku sebelah restoran mamak ni..dan dan tu jugak la dia nak menulis..siap bawa marker pen tu dari rumah sb dia dh tau nak beli kertas lukisan..terus prektis tulis Abc..tulisan pun dah makin kemas..


Selain dari menulis Adam suka gak prektis melukis dan mewarna..yang dia paling suka lukis tu gambar yang atas tu..kononnya karekter kartun minions yang dia minat tu..saya pun tak tau tang mana yang dia lukis sama dengan minions tu..hihihi..lagi satu dia suka tulis nama dia kat setiap kertas lukisan yang dia lukis  dah terbiasa kot kat sekolah cikgu suruh tulis nama..kalo dulu bila saya suruh dia tulis..asyik cakap tak nak, tak pandai..sekarang ni tak payah suruh..kadang tu saya yang tak larat melayan..hehehehe


Haaa..yang ni pulak dia lukis gambar muka..katanya gambar atas sekali tu muka ibu, yang bawah muka baba..sabo jelah..hahahaha
Panjang bebeno mulut ibu di lukis nya..dia dh pandai guna imaginasi dia untuk lukis apa yg dia nak..Alhamdulillah Adam membesar dengan sihat..bila tanya dia Adam tau tak nape kena pegi sekolah..dia jawab sebab nak belajar nak jadi pandai..nanti dah keje nak beli kete, rumah dan lain lain..hihihi..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Sunday, March 16, 2014

Bacaan IPU jerebu pada tahap sederhana

Alhamdulillah bacaan IPU jerebu kat kawasan Shah Alam dan beberapa tempat lain dah turun ke tahap sederhana berbanding semalam..berkat hujan rahmat yang turun semalam dan hari ni keadaan jerebu semakin baik..dan semoga bertambah baik untuk hari hari mendatang..
hujan lebat di Alam Budiman petang semalam



Sumber bacaan IPU : Jabatan Alam Sekitar


Terima kasih kerana sudi singgah sini

Friday, March 14, 2014

Dinner di Mr Steak House

Last weekend kami terjah satu restoran kat Seksyen 13 Shah Alam..dah lama duk aim restoran ni sebenarnya..kebetulan kepingin nak makan lamb..jadinya saya ngajak la En Hubby makan kat Mr Steak House..ada sape pernah makan kat sini tak?

Masa kitorang sampai tu lebih kurang pukul 8 lebih malam..orang takde la ramai sangat..ada la 5 meja kot..kami amik meja kat belakang sikit sebab restoran ni tepi jalan takut jugak anak anak saya yang sopan santun ni main tepi jalan..huhuhu..
Bila tengok menu..boleh tahan banyak gak la pilihan makanan yang ada..dari western, sizzling, burger, nasi goreng pun ada..
Oleh kerana tekak ni nak mencekik kambing makanya kami oder mix lamb chop, mix steak dan morocco chicken rice untuk anak anak..yang bagusnya servis diorang memang cepat..tak sampai 10 minit order makanan dan minuman pun sampai..overall rasa makanan boleh tahan dan mengenyangkan..nasi ayam tu ingatkan macam nasi ayam ala morocco ke ape..tapi macam nasi goreng butter dan ada 1/4 grilled chicken..rasa pun boleh tahan sedap lah..


Sementara kami makan tu pelanggan yang datang pun makin ramai sampai ada yang sanggup berdiri sekitar tu untuk tunggu ada meja kosong..kami pun plan nak repeat makan kat sini..nak terai menu lain pulak..ok la jumpa lagi di entry yang akan datang..selamat berhujung minggu semua..



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Doa untuk MH370

Salam Jumaat yang mulia, penghulu segala hari..Dah masuk hari ke 7 pesawat MH370 hilang di udara..



Doa saya semoga MH370 akan dapat ditemui dan semua penumpang, pilot dan cabin crew selamat kembali kepangkuan keluarga mereka..Aminn



Terima kasih kerana sudi singgah sini

Friday, March 7, 2014

Resepi : Kuih koci labu

Salam Jumaat yang mulia..penghulu segala hari..ku ke udara belog lagi hari ni..cewah mood rajin ngapdet la konon ni..hari ni nak share kat sini resepi kuih koci labu..mungkin ada antara korang yang memang dh tau resepi dan selalu buat kuih ni kan..tapi takpe lah saya nak share jugak..kot2 di masa akan datang terlupa resepi boleh refer sini ye dak..hehehee

Antara bahan yang kita perlukan ialah seperti berikut ya puan puan..
1. Tepung beras pulut
2. Sebiji labu..kupas kulit, potong kecil dan direbus/kukus sampai empuk..kemudian toskan air dan lenyek2 labu tersebut
3. 1 cawan Santan ( saya guna 1 santan kotak)
4. 2 cawan Kelapa parut
5. 1 cawan Gula merah
6. Sedikit garam
7. 2 helai Daun pandan
8. Daun pisang ( dipotong dan di sapu minyak)
9. 2 sudu tepung jagung dibancuh dengan sedikit air

Step 1 - Proses penyediaan inti
1. Kelapa parut dimasukkan ke dalam periuk bersama gula merah dan daun pandan..ikut citarasa korang nak manis atau kurang manis..masak atas api sederhana sampai gula merah dan kelapa sebati. Kalo taknak manis sgt guna 3/4 cawan je gula merah tu.

2. Bila dah sebati, tutup api dan biarkan sejuk. Lepastu bulat bulatkan inti tu lebih kurang sebesar duit 10 sen..macam gambar kat bawah ni

Step 2 - Proses penyediaan santan
1. Masak santan kat atas dapur..terpulang pada korang nak santan asli atau kotak..saya just guna santan kotak je..

2. Masukkan garam dan daun pandan

3.Masukkan tepung jagung yang telah di bancuh dan masak sampai santan tu kelihatan meletup letup dan tutup api..jangan sampai pecah minyak..

Step 3 - Proses membancuh tepung dan membungkus
1. Bancuh tepung bersama labu yang telah direbus dan dilenyek tadi..pastikan tidak terlalu lembik dan tidak melekat kat tangan..kalo still melekat tambah sedikit tepung lagi..saya punya adunan tu melekat gak la sikit kat tangan..

2. Ambil sedikit tepung dan letakkan di atas daun pisang..ingat ye daun pisang tu kena sapu minyak, kalo tak tepung ni melekat kat daun dan susah nak bentuk dia jadi bulat..amik satu inti yang dibulatkan tadi dan balut inti tu ngan tepung..tolakkan tepung tu ngan daun pisang sampai jadi bulat dan cover semua inti..pastu curahkan santan yang dah di masak tadi kat atas tepung yang dah jadi bulat tu..ikut step dalam gambar kat bawah ni..

3. Balut kuih koci korang cantik cantik dan susun dalam pengukus..saya tak reti sangat bab membalut ni sampai ada gak la santan yang meleleh keluar..asal kuih koci tak terkeluar sudah..macam balut nasi lemak pun boleh..kikiki.. susun sampai habis kuih koci tu dan kukus sampai keluar wap..sebelum tu jangan lupa panaskan air dalam pengukus..


6. Dan inilah hasilnya kuih koci labu kegemaran saya..sedap tau korang...kenyal kenyal gitu..selamat mencuba...

Jumpa lagi di lain entry uollsss..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...