Bloggers

Thursday, April 17, 2014

Resepi : Homemade Aiskrim

Sebelum ni saya penah post pasal homemade aiskrim kan..kali ni saya share resepi yang senang ni ngan korang..mungkin ada yang penah terai resepi ni..senang dan simple sangat..

Bahan yang diperlukan ialah
> 1 tin susu cair
> 1/3 tin susu pekat manis
> ovalet ( cari yang halal ye )
> sebiji telur
> esen vanila
> untuk perisa dan warna korang boleh ikut selera korang nak perisa apa..sebagai contoh kalo nak eskrem coklat boleh guna coklat emulco.
> untuk hiasan boleh guna coklat urai, coklat cips..dan macam- macam la ikut kreativiti korang

Cara membuatnya :
Korang blend 1 tin susu cair tu bersama 1 sudu besar ovalet dan telur.. Blend sampai kembang dan gebu..blend la 4,5 kali..

Pastu korang masukkan susu pekat dan esen vanila..Blend lagi 5,6 kali..sampai gebu dan kembang..

Tuang dalam bekas..boleh guna recycle tuppaware aiskrim, atau ape-ape bekas yang bersesuaian.

Masa ni boleh la korang masukkan bahan perisa yang korang nak..Contoh coklat emulco tadi, korang masukkan dalam 2 sudu kecil dan kacau sebati..

Lepastu boleh masuk dalam freezer dan tunggu sampai beku baru boleh ngapppp..

Ni antara aiskrim yang saya penah buat..vanila coklat..makan kepit dengan roti mabelesnya..En hubby ngan anak - anak pn cakap sedap..kalo boleh nak suruh buat selalu..tapi serius saya bagi tau korang walaupun resepi ada guna telur tp tak bau telur dan tak hanyir langsung..ye la..sesetengah orang tak suka resepi yang ada telur..

Yang ni pulak eskrem perisa jagung dan saya tabur coklat urai atas dia..coklat urai tu korang boleh tabur last sekali sebelum korang masukkan dalam freezer..yang gambar bawah pulak aiskrim vanila coklat oreo..saya tabur oreo crush selang seli ngan aiskrim..sedap sangat..later nak buat aiskrim neapolitan ngan coklat kit kat pulak..hihihihi..


Terima kasih kerana sudi singgah sini

6 comments:

  1. pandainya Nida buat aiskrim, puas hati kan, ngapp :)

    ReplyDelete
  2. Assalam nida,
    nampak sedap ice cream nida yang makan kepit dgn roti tu..terliur akak..
    sini kalau nak makan yang macam tu, tunggu penjual ice cream naik motor..
    nak buat sendiri malas deh..hehe

    ReplyDelete
  3. bolehla buat eskrim goreng guna roti pulak

    ReplyDelete
  4. blend kat sini mksud dia guna blender ke? bkn mixer?

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah sy dah try...mmg jadi...
    mohon share resepi kpd rakan2 yg bertanya...

    ReplyDelete
  6. Hehehe tak sabarnya nak buat ais krim homemade ni. Tgh tgu abg gi beli bahan kat kedai.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...