Bloggers

Monday, June 11, 2012

Resepi : Nugget tanpa goreng untuk bayi

Ada member saya di facebook share resepi ni kat wall dia..menarik saya rasa sebab nuget ni tak perlu goreng..so saya nak share ngan korang semua kot-kot ada yang nak mencuba untuk anak masing-masing kan..saya sendiri belum cuba lagi sebab takde sweet potato kat rumah..agak-agak kalau tukar dengan kentang sedap ke tak eh..???

RESEPI :
1 medium sweet potato (kupas)
1 medium carrot (kupas)
1 ulas garlic (ketuk)
sedikit tepung gandum
serbuk roti
serbuk parsley (optional)
1 kuning telur + air 2 sudu makan

CARA :
1. rebus sweet potato dan carrot bsama bawang putih.
2. tos kan dan lenyek ketika masih panas.
3. tambah serbuk parsley, dan tepung gandum, sikit2 hingga tidak melekat dan boleh dibentuk.
4. bentuk ikut suka. bole buat ada inti dan bulat2.
5. goreng serbuk roti, tanpa minyak hingga keemasan.
6. celupkan nugget dalam bancuhan kuning telur dan air dan golek2 dalam serbuk roti.
7. bakar dalam oven 190deg C, 25min. (sebab ada tepung)

**parsley utk bau, garlic utk perisa. boleh ditukar/tambah.
**sweet potato + carrot adalah contoh. boleh ditukar dengan isi ikan/ayam cincang etc bergantung pada usia anak dan kebolehan untuk makan.
**if still allergy dengan telur, boleh diganti dengan liquid lain. (tujuan hanya untuk bagi serbuk roti melekat pada nugget).



Selamat mencuba ;)

Terima kasih kerana sudi singgah sini

4 comments:

  1. ni untuk orang dewasa pun bagus ni :D. belum pernah cuba buat nugget sendiri. thanks for sharing :)

    ReplyDelete
  2. dulu rajin buat home made nugget ayam dan burger utk humaira..sekarang tahap kemalasan melampau2

    ReplyDelete
  3. wah...nampak menarik nie..bhhee

    ReplyDelete
  4. kalau tak goreng maksudnye takde la minyak..mmm...bagus nih!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...