Bloggers

Tuesday, October 16, 2012

Cuti-cuti Ipoh dan Lost World Of Tambun III

Hari Ahad tu sebelum bertolak ke Tambun kami breakfast dulu di coffee house hotel tu..anak-anak dah jiwa kacau pagi tu..tak nak makan sebab masing-masing dah teruja nak mandi kolam..kebetulan swimming pool pulak kat sebelah coffee house tu je, jadi saya dengan En hubby terpaksa tahan telinga la sambil makan sebab Adam asyik cakap nak mandi kolam je..adooiii la..tampo kang, baru diam seribu bahasa..

Kami makan agak banyak jugak la, sebab nanti nak berendam dan main air..pastinya perut cepat laparkan..so tak payah breakfast secara segan-segangan lah..En hubby makan nasi lemak sepinggan..saya pulak cedok mi goreng, nasi goreng ngan baked bean sekali..hehehehe



Sosej dengan hashbrown kononnya amik untuk anak-anak tapi saya terpaksa habiskan sebab diorang takmo makan.. duk hancur-hancurkan makanan tu..meja pun dah bersepah masa tu..mogok la mengkome ye..

Murtabak ala roti canai yang konon-konon Adam nak makan..tapi sepotong pon tak habis dia makan..last-last En hubby yang habiskan..

Roti ni Adam ngengada mintak..katanya nak roti ngan peanut butter..pastu langsung dia tak jamah..hangin jugak lah sebab saya ngan En hubby terpaksa makan sekeping sorang..tak nak la membazir makanan, kalo kat Palestin konfem berebut -rebut nak kan roti ni..

Yang ni saya yang teringin nak makan..tergoda pulak tengok ada bread and butter puding dengan sos vanila kat situ..not bad la rasa dia..

Lepas dah sarapan kami naik kemas beg dan bersiap untuk checkout..masa tu dah hampir pukul 10..oleh sebab ada beberapa orang tengah check out..kami santai-santai la jap sambil amik gambar..

Sampai-sampai je Adam la orang yang paling teruja..sengih je sampai telinga sambil mulut benyanyi-nyanyi ''mandi kolam..mandi kolam..'' 

Gambar Lost World Hotel dari car park..lain kali datang duduk sini lah pulak..jalan kaki je masuk theme park..

Posing dulu dengan kucing gergasi ni..

En hubby beratur untuk tiket masuk..harga tiket dewasa RM45..budak-budak lak RM38.. Adam dah lebih 90cm, so kena beli la tiket untuk dia..

Sementara papa beli tiket masuk ada sorang budak duk termenung..pikir masa depan ke dik oi..hihihi

Masuk-masuk je terus terjerit jerit si kenit..dari jauh dah nampak air..tak sabar la nak terjun dalam kolam tu..sebab kan kami datang awal, so orang tak ramai lagi dan lengang je kawasan kolam tu..

Orang tak ramai sangat lagi..bagi saya Tambun ni tak se crowded macam Sunway Lagoon..mungkin sebab Tambun ni thema park dia kecik je kan dan bukan berdekatan dengan kawasan pelancongan, so pelancong pun tak ramai..kebanyakan yang datang memang orang tempatan

Apa lagi..moh le kite mandi sampai kecut..ngeh ngeh ngeh

Takde orang pun..Adam suka la sebab dia yang konker gelongsor tu sensorang..

Bila orang tak crowded, tak la risau  sangat kalau Adam main gelengsor dan lain-lain permainan sendiri..takde la nak tolak tolak atau berebutkan..


Bila dah kecut ckit, benti rehat jap..bagi deme ni makan eskrem ngan pop corn..buat alas perut je sebab pagi takmo bekpes kan..kang nak nunggu lunch kebulur pulak deme ni..huhu

Memang lengang lah Lost World of Tambun ni..udah nama pun lost world so orang tak jumpa la kot..tapi seronok gak orang tak ramai kan..kalo crowded sangat nak mandi pun tak selesa..

Tapi budak kecik ni tetap gak termenung..tak tau la apa masalah negara yang dihadapi..idak la pulak di kaborkan ke teman...

Posing dulu..peace Aqil style..letak tangan dekat telinga..huhuhu

Adam memang enjoy himself lah hari tu..semua dia nak cuba..biasa dia ni malu-nalu kucing sikit..mungkin sebab orang tak ramai dia jadi berani..

Seronok tengok dia seronok dan happy..


Lepas lunch nasi ayam, kami naik mini train yang bawa pusing-pusing sekitar tu..ada petting zoo kat dalam tu..jalan kaki pun boleh dan lagi best sebenarnya tapi sebab Aqil dah tido, so naik train je lah..

Ada dua ekor rimau yang kelaparan..duk mundar mandir je tunggu makanan..






Teropong ikan ke teropong aweks..hohohoho

Si rakun yang pemalu..perasan la tu sebab saya snap gambar dia banyak kali..bukan ape gambar jadi blur sebab rakun ni tak reti diam..

Lepas pegi petting zoo sambung mandi jap kat sini..memandangkan Aqil pun masih lagi syok membuta..manusia pun dah makin ramai masa ni..

Tengok lah tu..lena dia tido..cuaca pulak suram sebab hujan renyai-renyai..tu yang dia layan tu..

Bila Aqil dah bangun kami bergerak ke kolam hot spring pulak...best woo dah berendam air sejuk pastu berendam air panas lak..sebenarnya spa pun ada kat dalam ni..tak jauh dari kolam hot spring ni..panas tau air dia..tapi bila dah berendam syok pulak..paling panas suhu kat dalam satu gua tu sampai 45 darjah celcius..tu pun dia bagi tak lebih dari 5 minit kat dalam gua tu..boleh jadi telur setengah masak kot..

Adam pun seronok berendam kat hot spring ni..boleh kata semua kolam dia enjoy berendam lah..

Bila dah kecut semua dan Aqil pun nampak muram je menandakan dia dah penat, kami pujuk Adam untuk balik..nasib baik dia tak buat drama swasta hari tu,,mungkin sebab dia pun dah letih berendam kan..

Kami bertolak balik lebih kurang pukul 3 petang.. jelas terpancar keseronokan di muka anak-anak..memang trip ni untuk diorang pun..InsyaAllah lain kali ada masa dan rezeki kita datang lagi.. Sebelum balik singgah kedai cenderahati, beli kenang-kenangan sikit untuk di bawa balik..Aqil asyik cakap nyauu nyauu.. so papa beli la sekor anak rimau kat dia..bila dapat duk kiss kiss je rimau tu..sayang la konon..

Saya pun beli fridge magnet comel sebagai kenangan datang ke Tambun..dan ada juga yang saya niat nak bagi kat korang, rakan blogger yang tak jemu baca bebelan saya kat blog yang tak seberapa ni..Insyaallah saya akan buat satu entry untuk cari pemilik-pemilik FM yang comel-comel tu.. tungguuuu


Sekian cerita Cuti cuti Ipoh dan Lost Wolrd of Tambun

Terima kasih kerana sudi singgah sini

4 comments:

  1. whoa..kita tak pernah pergi situ. teringinnya nak pergi..

    ReplyDelete
  2. wah comelnyer dua bradik ni..besh yer g tambun...wah FM meh kt wani satu hahaha

    ReplyDelete
  3. yang belum ke lost world tu sila lah ke sana.mmg best.seisi keluarga tentu gembira

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...